jueves, 9 de febrero de 2017

LLADRES QUE ENTREU PER CAN BARÇA (1-2): L'ELEFANT BLAU S'INEBRIÀ

CATALÀ:

L'elefant Blau s'inebrià
Si de l’etapa de Joan Laporta i Estruch es fixéssim únicament en l’apartat esportiu, el balanç seria un dels meus positius de la nostra història. Primer amb Rijkaard, Ronaldinho, Deco i companyia, i després amb Guardiola, Messi, Xavi o Iniesta el que ens a fet gaudir aquest equip aquets anys ha sigut en paraules del actual entrenador del Celta de Vigo “un orgasme futbolístic” . A les nostres memòries trobem recitals futbolístics contra Bayern, Màlaga, Manchester United o Sevilla però sobretot aquells que han fet que durant molts anys perdéssim la por de visitar l’estadi del Reial.  Els records de la nostra gent als bars, penyes, llars agenollats, amb els punys mirant el cel celebrant els gols de Ronaldinho al Bernabeu superant a Ramos i Helguera, o el doblet d’Henry al 2-6 de l’any 2009, tampoc s’oblida les llàgrimes sortien dels nostres ulls després del gol d’Iniesta a Stamford Bridge, o al veure a Abidal aixecar la quarta lliga de campions. Son molts moments, moltes alegries sorgides des de l’idea d’un futbol atractiu, ofensiu, elaborat per jugadors formats aquí. Però tenim que ser coherents, i assumir que al Barça, mai les coses han estat tan fàcils i fins i tot, quan tot pareix que llueix, hi ha foscor en alguns recons, molts dels quals situats més als despatxos que a l’interior del propi vestidor (encara que aquí també hi tindríem per a avorrir).

Per a la història del Barcelonisme anava a quedar gravat el 52,57% que li donaria a Laporta, la presidència del club i junt a ell una sèrie de noms que aleshores poc deien a la “culerada” però que passats els anys deixarien de  passar inadvertits: Sandro Rosell, Ferran Soriano, Alfons Godall, Marc Ingla, Jaume Ferrer, Josep Maria Bartomeu i Javier Faus. Molts d’aquets noms que han aparegut en la primera plana de l’actualitat blaugrana en algun moment durant els últims anys son coneguts més per accions “contra” la junta a la que pertanyien que per accions pròpies del club, el cas de Rosell o Bartomeu son els més representatius. Aquets dos deixarien la junta 2 anys després d’iniciar aquest viatge i poc després els seguiria Xavier Faus (que sempre ha anat amb un poc de retràs, respecte a la resta). La major part de la resta de la junta acabaria dimitint el 2008, 3 anys més tard que Rosell i companyia, quedant únicament 5 membres de la junta inicial en l’equip de govern del Futbol Club Barcelona. Que esdevingué aquella allau a can Barça? La simplicitat es complicada de trobar en una resposta on la condició humana, la psicologia mateixa de la raça fa gairebé impossible les accions sintetitzades, tot i això podem intentar comprendre el perquè de les accions de Monés, Rosell, Bartomeu, Moix, Faus, Echevarría, Vicens, Soriano, Ingla, Cambra, Vives-Fierro, Murtra, Vilaseca i Rovira.

Per intentar comprendreu, cal analitzar ambdues parts, les possibles accions de Joan Laporta que hagin pogut produir aquest “efecte fugida” en els membres de la junta i també aquells desitjos de Rosell i companyia que no podien assolir formant part de la junta del 2003. 


Si comencem per la vora de Laporta & com.  Si observem les declaracions de Rosell o Moix després de la seva dimissió parlant de no voler entorpir un projecte com el de Laporta  podem pensar que les raons giraven sobre la seva política de figura mediàtica, apareixent gairebé contínuament a televisions i ràdios; encara que aquesta raó es queda un poc curta, per això es possible que també hi intervinguessin altres polítiques de Laporta com la pujada de l’abonament un 40% o per no demandar a les juntes de Gaspart, Reyna i Nuñez, o potser sigui per l’entrada d’Alejandro Echevarria (cunyat de Laporta) i d’ideologia franquista colpejant directament  no només amb la resta de la junta sinó també amb la història de la institució. O potser tingué alguna cosa a veure el nomenament de Valero Rivera com a director general de les seccions esportives que acabà amb la destitució de Josep Maria Bartomeu com responsable de les seccions.  Les possibilitats son aclaparadores, ens basem en fets, en decisions polítiques per a intentar entendre-ho; el problema es si (com anem a fer a continuació) intentem analitzar-ho des de la perspectiva dels dimissionaris ja que només ells coneixes els seus pensaments en aquells moments. Podem formular hipòtesis com la possibilitat de que es sentiren traïts per Laporta per les seves decisions (parlaven de manca de democràcia), també cap la possibilitat, sabent el que ha ocorregut posteriorment, que la raó de la seva dimissió fos el desig d’assolir un lloc més representatiu dins la junta. Realment com sempre passa, podem debatre el perquè, si es culpa de la premsa, o de l’educació, o potser es així el comportament dels individus ,però la certesa, el que passà realment no ho sabem, es per això que aquesta etapa del barça va concloure entre bambolines i tant de bo arribi el moment d’esbrinar-ho.

CASTELLANO:

El "elefant blau" se emborracho

Si la etapa de Joan Laporta i Estruch se fijáramos únicamente en el apartado deportivo, el balance sería uno de mis positivos de nuestra historia. Primero con Rijkaard, Ronaldinho, Deco y compañía, y luego con Guardiola, Messi, Xavi o Iniesta lo que nos a hecho disfrutar este equipo estos años ha sido en palabras del actual entrenador del Celta de Vigo "un orgasmo futbolístico". En nuestras memorias encontramos recitales futbolísticos contra Bayern, Málaga, Manchester United o Sevilla pero sobre todo aquellos que han hecho que durante muchos años perdiéramos el miedo de visitar el estadio del Real. Los recuerdos de nuestra gente en los bares, peñas, hogares arrodillados, con los puños mirando el cielo celebrando los goles de Ronaldinho en el Bernabeu superando a Ramos y Helguera, o el doblete de Henry en el 2-6 del año 2009, tampoco olvida las lágrimas salían de nuestros ojos tras el gol de Iniesta en Stamford Bridge, o al ver a Abidal levantar la cuarta liga de campeones. Son muchos momentos, muchas alegrías surgidas desde la idea de un fútbol atractivo, ofensivo, laborado por jugadores formados aquí. Pero tenemos que ser coherentes, y asumir que el Barça, nunca las cosas han sido tan fáciles e incluso, cuando todo parece que luce, hay oscuridad en algunos rincones, muchos de los cuales situados más a los despachos que en el interior del propio vestuario (aunque aquí también tendríamos para aburrir).



Para la historia del Barcelonismo iba a quedar grabado el 52,57% que le daría a Laporta, la presidencia del club y junto a él una serie de nombres que entonces poco decían a la "culerada" pero que pasados ​​los años dejarían de pasar inadvertidos: Sandro Rosell, Ferran Soriano, Alfons Godall, Marc Ingla, Jaume Ferrer, Josep Maria Bartomeu y Javier Faus. Muchos de estos nombres que han aparecido en la primera plana de la actualidad azulgrana en algún momento durante los últimos años son conocidos más por acciones "contra" la junta a la que pertenecían que por acciones propias del club, el caso de Rosell o Bartolomé son los más representativos. Estos dos dejarían la junta 2 años después de iniciar este viaje y poco después los seguiría Xavier Faus (que siempre ha ido con un poco de retraso, respecto al resto). La mayor parte del resto de la junta acabaría dimitiendo en 2008, 3 años más tarde que Rosell y compañía, quedando únicamente 5 miembros de la junta inicial en el equipo de gobierno del FC Barcelona. Que se convirtió en aquella avalancha en el Barça? La simplicidad es complicada de encontrar en una respuesta donde la condición humana, la psicología misma de la raza hace casi imposible las acciones sintetizadas, sin embargo podemos intentar comprender el porqué de las acciones de Monés, Rosell, Bartomeu, Moix, Faus, Echevarría , Vicens, Soriano, Ingla, Cámara, Vives-Fierro, Murtra, Vilaseca y Rovira.

Para intentar comprenderéis, hay que analizar ambas partes, las posibles acciones de Joan Laporta que hayan podido producir este "efecto huida" en los miembros de la junta y también aquellos deseos de Rosell y compañía que no podían alcanzar formando parte de la junta de 2003.

Si empezamos por el lado de Laporta & com. Si observamos las declaraciones de Rosell o Moix tras su dimisión hablando de "no querer entorpecer un proyecto como el de Laporta" podemos pensar que las razones giraban sobre su política de figura mediática, apareciendo casi continuamente en televisiones y radios; aunque esta razón se queda un poco corta, por eso es posible que también intervinieran otras políticas de Laporta como la subida del abono un 40% o por no demandar a las juntas de Gaspart, Reyna y Nuñez, o quizás sea por la entrada de Alejandro Echevarria (cuñado de Laporta) y de ideología franquista golpeando directamente no sólo con el resto de la junta sino también con la historia de la institución. O quizás tuvo algo que ver el nombramiento de Valero Rivera como director general de las secciones deportivas que acabó con la destitución de Josep Maria Bartomeu como responsable de las secciones. Las posibilidades son abrumadoras, nos basamos en hechos, en decisiones políticas para intentar entenderlo; el problema se si (como vamos a hacer a continuación) intentamos analizarlo desde la perspectiva de los dimisionarios ya que sólo ellos conoces sus pensamientos en esos momentos. Podemos formular hipótesis como la posibilidad de que se sintieron traicionados por Laporta por sus decisiones (hablaban de falta de democracia), también cabe la posibilidad, sabiendo lo que ha ocurrido posteriormente, que la razón de su dimisión fuera el deseo de alcanzar un lugar más representativo dentro de la junta. Realmente como siempre pasa, podemos debatir el porque, si se culpa de la prensa, o de la educación, o quizás es así el comportamiento de los individuos, pero la certeza, lo que pasó realmente no lo sabemos, es por ello que esta etapa del barça concluyó entre bambalinas y ojalá llegue el momento de averiguarlo.

No hay comentarios:

Publicar un comentario